DOVOLENKA MENORCA – V SÚLADE S PRÍRODOU
Novinky
2022-07-12 18:13:50

DOVOLENKA MENORCA – V SÚLADE S PRÍRODOU

Menorca, druhý najmenší obývaný baleársky ostrov je pre strávenie dovolenky úplne odlišný od svojich väčších susedov Malorky a Ibizy. Nenájdete tu žiadne veľké strediská a obrovské hotelové komplexy, ale malé pokľudné letoviská s množstvom divokých panenských pláží v okolí. Zabudnite na stres, užite si prírody, mora a pohody.

 

Menorca je tiež biosférickou rezerváciou pod patronátom UNESCO. Takmer všetky ľudské aktivity sa tu realizujú v súlade s prírodou. Tá je vždy na prvom mieste. Pocítite to najmä v ovzduší, nie sú tu žiadne priemyselné zdroje znečistenia a tunajšia klíma je jednou z najčistejších v Európe. Platí tu obmedzenie rybolovu, výstavby a často i vstupu mimo značených turistických chodníkov či pláží.
Dovolenku na Menorce si môžete spestriť sledovaním rôznych druhov hojného vtáctva, korytnačiek a more taktiež začína ožívať zväčšujúcou sa rybou populáciou.

Komu môžeme dovolenku na Menorce doporučiť:

  • Romantikom a obdivovateľom prírody, scenérií a panenských pláží mimo civilizácie. Nájdete ich medzi strmými vápencovými útesmi na juhu a východe ostrova alebo naviatymi pieskovými dunami na jeho severe.
  • Ak trpíte ochoreniami dýchacích ciest. Tunajšia morská klíma spojená s prechádzkami borovicovými hájmi je výborným liekom na Vaše problémy.
  • Rodinám s deťmi. Chránené pieskové zátoky medzi útesmi, tzv. Calas, poskytujú vynikajúce podmienky, plytkú, rýchlo sa prehrievajúcu vodu a robia ich ideálnymi pre rodinnú dovolenku.
  • Seniorom. Nenájdete tu hlučné strediská s do rána sa zabávajúcou mládežou. Vychutnáte si kľud, relax, pohodu, romantiku a kvalitné služby.
  • Športovo založeným dovolenkárom. Nájdete tu množstvo cyklotrás a pri rozlohe ostrove 40x20km nikam nie je ďaleko. Vydajte sa spoznať život v miestnych usadlostiach, ochutnajte priamo na farme vynikajúce miestne produkty, vyskúšajte jazdu na koni. Na ďalší deň si zasa môžete spraviť výlet popri pobreží značenými chodníkmi k miestnym panenským plážam.

Priateľom žúrok, diskoték a nočného života doporučujeme radšej výber dovolenky na susedných ostrovoch, prípadne maximálne týždňový pobyt.

 

Kde si vybrať dovolenku na Menorce:

Ostrov Menorca ponúka malé, útulné, nepreplnené strediská. Na juhu a východe takmer biele pláže, zasadené medzi útesmi. Na severe pláže zlatisté, lemované naviatymi pieskovými dunami.

Opakom je letovisko Punta Prima s najväčšou plážou na Menorce, ležiace na rovine a s nádherným výhľadom na susedný ostrov Isla del Aire.

Okolie Binibeca ponúka množstvo menších pláží a ubytovania vo vilkách.

 

Zátoka Cala en Porter je najmalebnejšou plážou juhu. Impozantný výhľad, romantika, miesto, ktoré Vás dostane.

 

Cala Galdana je zasa svojou centrálnou polohou asi najvýhodnejším miestom pre dovolenku, ak chcete absolvovať výlety po ostrove. A ako všetky ďalšie na Menorce, určite Vás očarí.

V ďalších menších strediskách ako Son Bou, Cala en Bosch, Son Xoriguer, Cala en Forcat alebo Playa de Fornells je to najmä o relaxe, oddychu a venovaniu sa svojej rodine. Ak chcete viac, musíte sadnúť na bicykel alebo do auta.
Vyberte si ubytovanie na Menorke už od 192€/týždeň

 

Naše rady kam ísť a čo vidieť počas dovolenky na Menorke:

Ak chcete ostrov spoznávať a ste pohodlnejší, určite doporučujeme prenájom auta. Je lacný, cca 100€ za týždeň+palivo. Pozor však na zabudované radary, ktorých výskyt je tu pomerne častý. Pre aktívnych je zasa Menorca rajom pre cykloturistiku a pešiu turistiku. Po historickej 180 kilometrovej ceste koní – Cami de Cavalls obídete celý ostrov a uvidíte to naj z Menorky. Bicyklom, po vlastných i kombináciou oboch spôsobov.

TOP atrakcia Menorky – Spoznávanie divokých panenských pláží mimo civilizácie

 

Na juhu medzi strediskami Cala Galdana a Sant Tomas pešou chôdzou borovicovým lesom nájdete postupne vo vzdialenosti 15-120 minút zátoky s bielymi plážami Cala Mitjanetta, Cala Mitjana, Cala Fustam a Cala Escorxada. Naša rada- v Cala Galdana odbočte na 1.kruhovej križovatke vľavo a držte sa smeroviek.

 

Z Cala Galdana opačným smerom nájdete po cca 45 minútovej prechádzke Cala Macerella a Macarellita vyhlásenú časopisom GEO medzi top 10 svetových pláží. Po ďalšej hodinke objavíte pláž Cala Turqueta.

Môžete pokračovať ďalej i na Cala Talaier a Son Saura. Sem sa však už dá dostať i autom od mesta Ciutedella a následne 15-45 minútovou prechádzkou.

 

Na severe Menorky nájdete zasa skvostné pláže so zlatistým pieskom. Turistický chodník vedie popri úchvatnom pobreží od mestečka Fornells až po Cala Morell. Trasu nedoporučujeme absolvovať naraz, ale rozdeliť si ju na dva dni. Od majáku a pevnosti vo Fornells cez Playa Tirant, Binimel-la až po jedno z najkrajších miest

Menorky – Cala Pregonda s úžasnou scenériou a zvláštne zamatovo lesknúcim sa pieskom.

 

Následne z Cala Morel si môžete vyjsť k pláži s asi najpriezračnejšou vodou nielen Menorky -La Vall a ďalej až k Cala Algeriens a Cala Pilar.

Na východe Menorky je určite najkrajším miestom Cala Mesquida, ani nie 10 km priamo z centra hlavného mesta Mahón. Je preto ideálnym miestom na zakončenie jeho návštevy a príjemné osvieženie.

 

Dôležité upozornenie:

Cesty k plážam sú vcelku dobre značené a určite nezablúdite. Väčšina divokých pláží je bez možnosti občerstvenia, nezabudnite so sebou preto stravu a najmä pitie. Buďte slušní, čo ste si doniesli, to si aj odneste. Je to tu na rozdiel od iných častí sveta chválihodným zvykom.

 

Ďalšie tipy pre spestrenie dovolenky na Menorce:

  • Preskúmanie niektorej z množstva jaskýň na skalnatom pobreží ostrova. Najprístupnejšou je Cova de Xoroi v Cala en Porter. Cez deň romantické miesto s úžasným výhľadom a scenériou. Pri skutočne vynikajúcom mojite tu dokážete počas dňa rozjímať neskutočne dlho nad mocou prírody. V noci sa jaskyňa mení na unikátnu a vyhlásenú diskotéku priamo nad morom. Ďalšie jaskyne určite objavíte počas jednej z množstva ponúkaných plavieb miestnymi agentúrami
  • Návštevu mesta Ciutadella. Skĺbenie snáď všetkých vplyvov histórie, nádherné centrum s unikátnymi stavbami, najkrajší prístav baleárov, príjemné posedenie pri tapas v miestnych rodinných podnikoch a určite najlepšie nákupy na celom ostrove.
  • Samozrejme návštevu hlavného mesta Mahon. Môžete sa túlať miestnymi uličkami i celý deň a stále máte čo objavovať.
  • Národný park Es Grau, pozorovanie vtáctva a ďalšej pôvodnej fauna a flóry, zaujímavý náučný i poučný chodník.
  • Ako vo všetkých turistických destináciách i tu nájdete klasické dovolenkové radovánky ako aquapark, tradičné večery, golf alebo množstvo lodných výletov

 

S čím by ste mali počas dovolenky na Menorce rátať:

Plážový servis je v celom Španielsku a teda i počas dovolenky na Menorce za poplatok. Neexistuje hotel, poskytujúci uvedené služby na pláži v cene. Za 2x lehátko + slnečník zaplatíte výpalné miestnemu playerovi 15-20€ za deň. Doporučujeme preto kúpu plážového setu, prípadne sa poobzerať po nejakom voľnom na hoteli alebo pláži. Je totiž dobrým zvykom vždy ich prenechávať nasledujúcim návštevníkom na verejne prístupných miestach. Domov si môžete doviezť iba 1 ks batožiny, preto urobte tak i Vy pri Vašom odchode. Ušetríte nielen peniaze /niekedy sebe, niekedy niekomu/, ale i prírodu. Za to Vám vďaka.

 

Vyber si svoju destináciu