Zimná dovolenka v Zakopanom
Novinky
2022-08-02 09:15:14

Zimná dovolenka v Zakopanom

Predstavujeme Vám družstevníčku Jarku, ktorá si vďaka PV užila krásnu dovolenku v Zakopanom v Poľsku.
 
Tu je jej príbeh:
PV som zakúpila hneď v začiatkoch predaja tohto produktu. Prvé dva týždne, ktoré som získala som využila s priateľkami v družstevných apartmánoch v Španielsku, pretože ako správna družstevníčka som bola zvedavá ako to tam vyzerá. Musím priznať, že sa nám tam veľmi páčilo. A tým som odštartovala moje dovolenkovanie s PV. Hneď na začiatku nového roka som využila svoj bonusový týždeň a vybrala dovolenku cez 7across, ale podstatne bližšie – v Zakopanom v Poľsku. Keďže v Tatrách z našej strany sme boli už veľakrát, či už s priateľmi alebo rodinou, tentoraz sme sa rozhodli, že si ich trošku obzrieme z tej druhej strany – poľskej. A jednak aj kvôli mamke, ktorú sme chceli zobrať tiež, ale dlhé cestovanie už nie je pre ňu. A znova musím povedať, že vôbec neľutujem, aj keď to bolo len tu za humnami – keďže som z východu Slovenska. Je tam úplne iná atmosféra ako u nás. Myslím, že každý si tam nájde to svoje. Je tam niekoľko lyžiarskych svahov, pekné bežkárske trate, dajú sa robiť zaujímavé túry, alebo len obyčajné prechádzky mestom. Samotný apartmán, v ktorom sme boli ubytovaní pozostával z dvoch izieb /spálňa a obývačka/, pekná veľká kuchyňa, chodba, kúpeľňa s WC a balkón.  Všetko bolo veľmi vkusne zariadené, kuchyňa plne vybavená - ešte aj s umývačkou riadu. K apartmánom patria aj garáže na prízemí, kde sme mohli pohodlne celý týždeň s autom parkovať. Chcem upozorniť na vyššiu vrátnu zálohu /300Eur/, ale to asi preto, že sú to nové objekty. Trochu sme mali problém to nájsť, keďže ulica, kde sú tieto apartmány, je nová a dosť nejasne vyznačená. Nachádzajú sa vo štvrti Pardalowka, kde je postavených veľa nových komplexov. Ale to nevadí, aspoň sme si urobili trošku exkurziu po meste.
Prvým našim cieľom po príchode do Zakopaného bol výstup na Kasprov vrch 1987m n.m. Je to najvyššie položené poľské lyžiarske stredisko. Nebolo to pre nás až také komplikované, lebo hore sme sa dali vyviesť modernou lanovkou s mohutnými panoramatickými oknami. Vrch je situovaný tak, že poskytuje výborné možnosti na lyžovanie, túry a obdivovanie Tatier.  Je tam aj reštaurácia, kde sa dá najesť, vypiť kávu, čaj a pod.
Obľúbeným vyhliadkovým miestom je vrch Gubalowka. Premáva tam pozemná lanovka, podobná ako u nás na Hrebienok v Starom Smokovci.  Túto príležitosť sme nenechali ujsť a to dokonca 2x. Jeden deň sme šli lanovkou a na ďalší sme urobili pešiu túru hore aj naspäť dole. Dala nám poriadne zabrať, ale mali sme z toho úžasný pocit. Je tam tiež niekoľko rôznych lyžiarskych svahov – aj pre začiatočníkov, ale aj množstvo atrakcii pre deti aj dospelých, kopec stánkov so suvenírmi, reštaurácie, všade sme stretávali krásne koníky na ktorých sa dalo povoziť. Aj odtiaľ bol krásny výhľad na štíty Tatier, ale aj na mesto a široké okolie. Pekne bolo vidieť vrch Giewont, na ktorom sa vynímal veľký kríž. Je to krásne miesto pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť, baviť sa, lyžovať, prechádzať, opaľovať.
Samozrejme odporúčam navštíviť historické centrum mesta, kde sa sústreďuje všetok turistický ruch - ulicu Krupowki. Je tu promenáda s množstvom obchodov známych značiek, luxusných butikov, ale aj klasické trhovisko, kde je mnoho stánkov so suvenírmi, oblečením a rôznym tovarom. Na každom kroku ponúkajú tradičné syrové oštiepky, ktoré sa oplatí ochutnať. Furmani tu ponúkajú prehliadku mesta z voza, ťahanom koníkom. Mnohé budovy sú stavané i dnes z dreva klasickým spôsobom, tak ako v minulosti. V meste je aj niekoľko kostolov, ktoré sa oplatí navštíviť. Zakopané je rušné, živé mesto plné lákadiel a pre nás Slovákov cenovo dostupné. Je tam ešte mnoho iných zaujímavých  miest, ale viac sme nestihli. 
Na bilbordoch som často videla ponuky na ubytovanie, ktoré však mi družstevníci, ktorí máme zakúpený PV už našťastie riešiť nemusíme.
Takže ak máte radi lyžovačku, turistiku, bežkovanie, ale na druhej strane aj čulý ruch, nákupy a zábavu v centre mesta, určite odporúčam Zakopané navštíviť. Jurašeková Jarka - družstevníčka”

Vyber si svoju destináciu